ceturtdiena, 2011. gada 6. oktobris

Kā garšo rudens?


Arī es pagājušajās brīvdienās laukos sasmēlos rudens sauli, enerģiju, krāsas, smaržas un garšas. 

Kā garšo rudens? Manējais pavisam noteikti šogad garšo pēc ceptiem āboliem ar cukuru, kanēli, dzērvenēm & vēsu pienu. :)

Nemaz negribas šo nosaukt par recepti, jo sastāvdaļas ir tik klasiskas un darbības tik vienkāršas...

Vajadzēs:
1) āboli
2) cukurs vai medus
3) kanēlis
4) dzērvenes

Ņemam visskaistākos un gardākos rudens ābolus. Manuprāt, visideālākie ir tādi, kas nav ļoti, ļoti cieti vai gluži pretēji - miltaini un mīksti.


Tālāk izņem ābolam serdīti. Visērtāk to darīt ar speciālu šim nolūkam paredzēto nazi/ instrumentu, bet noteikti var arī ar parasto nazi. Jebkurā variantā galvenais ir atstāt apakšējo daļu nepārgrieztu, lai ir kur sabērt cukuru ar kanēli un sula, kas izveidosies cepjot, iespēju robežās paliek iekšā ābolā.
 

Bildē gan šī detaļa iztrūkst, bet pirms liku cepties ābolos ieliku arī dažas  svaigas dzērvenes. Alternatīva dzērvenēm ir rieksti un visādas sēkliņas.

Cepu apmēram 200 - 220C temperatūrā. To, ka āboli gatavi var saprast pēc absolūti lieliskās smaržas, kas sāk parādīties no cepeškrāsns un redzēt "uz aci", bet kopumā parasti man tas ir aptuveni 20min robežās.


Man visvairāk garšo karsti āboli kopā ar vēsu pienu, bet tiklab  lieliski arī ar saldējumu vai vieni paši bez nekā. :)

Ābolu lasīšana un ēšana notika šīs


rudens lapas ļoti mīlošās jaunkundzes kompānijā :)


Un kā garšo Jūsu rudens? :)

3 komentāri:

  1. es pat nezinu pēc kā varētu garšot rudenis, varbūt pēc tasītes zāļu tējas :D
    āboli kārdinoši gardi izskatās :)))

    AtbildētDzēst
  2. Šī noteikti varētu būt viena no manām rudens garšām. Tavs ābolcepšanas apraksts ievilka mani atpakaļ bērnībā...Paldies:)

    Un suns, tā pa riktīgo, no savas suņa sirds, priecājas par rudeni:)

    AtbildētDzēst