svētdiena, 2013. gada 17. februāris

Ideāla plānā picas mīkla


Tas nu ir noticis - beidzot, tiešām BEIDZOT esmu atradusi patiešām ideālu plāno picas mīklu

Viss sākās ar šo gadījumu un tagad pēc gada, kura laikā esmu izmēģinājusi gan entās receptes, gan pa kādam gatavajam maisījumam, esmu  tikusi pie izcilas picas mīklas.
 
Tādas, kuru cepjot: 
  • picai ir plāna & garda pamatnīte (neatgādina biezu pīrāgu vai plātsmaizi);
  • nav rauga vai kādas citas sastāvdaļas specifiska garša (reiz mēģināju izslavētu mīklu, kur pievieno ābolu etiķi - galīgi garām, jo skābenā piegarša man nekur nepazuda);
  • ātri izcepjas;
  • nav lielas izmaksas (cenas ziņā cept pašam daudz izdevīgāk, nekā pasūtīt uz mājām);
  • visbeidzot vajag tik maz sastāvdaļu, ka ja vien ir viss vajadzīgais, ko gribas likt uz augšas, picu var cept teju vai jebkurā laikā.
Vajadzēs (1 lielajai picai = standarta cepeškrāsns standarta lielā panna):
1) 8 ēdamkartes kviešu miltu;
2) 6 ēdamakarotes silts ūdens;
3) 2 ēdamkarotes olīveļļas; 
4) 1/2 tējkarote sāls;
5) 1 tējkarote cukura;
6) 1/4 no mazās paciņas rauga vai 1 tējkarote sausā rauga. 

Sāk ar rauga sadrupināšanu gabaliņos, pievieno cukuru, silto ūdeni un visu samaisa un atstāj, lai raugs mazdrusciņ iedarbojas. 

Tikmēr citā bļodā ieber miltus, sāli, olīveļļu un tad piejauc klāt raugu. Ar miltu sijāšanu un tamlīdzīgiem smalkumiem šeit nav nepieciešams aizrauties. Visu samaisa, samīca un mīklas bumbulīti mazdrusku apslaka ar olīveļļu. Neesiet pārsteigti, ja liksies, ka mīklas nav daudz - tieši tā arī ir jābūt. 
Tālāk bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek nostāvēties kādā siltā vietiņā  (es parasti lieku vai nu uz vai pie radiatoriem) apmēram uz 30-45 min. Laiku nekad precīzi neuzņemu, var skatīties arī uz aci, kad mīkla ir uzrūgusi un plēve norasojusi. 

Mīkla uzrūgstot apmēram dubultojas. Pēc skata arī tagad varbūt liksies, ka mīklas ir par maz, bet nevajag uztraukties - būs tieši laikā, jo izrullēt vajag plāni. Mīkla ļoti labi rullējas un pat plāna būdama neplīst.

 
Tas arī viss - brīva improvizācija ar pildījumu un pica gatava. :)

Te mans veģetārais variants - ar tomātiem un olīvām, sieru/ tomātiem, marinētu gurķi un sīpoliem, sieru.  Garšo arī gaļēdājiem.

 
Pirms ķeraties pie picas cepšanas  - maziņš knifiņš (!) ko man iemācīja draudzene - lai picas pildījums labi turētos un viss labums neslīdētu nost tiklīdz šķēli tuvina mutei - pēc pamatnes apsmērēšanas ar tomātu mērci, pa virsu jāuzkaisa siers un tikai tad liek visu pārējo + atkal sieru. Apakšējais siers gluži kā līme visu salipina kopā + piedod picai vēl sieraināku = gardāku garšu. 

Šī mums šodien vakariņās - picu klasika: salami un siers / salami un tomāti, siers.



Un kādi Jūsu mīļākie picas pildījumi? :) 

50 comments:

  1. LIELS paldies par superīgo picas mīklas recepti, tagad pica mūsu mājās būs daudz biežāk :)
    (picas mīklu gatavoju maizes krāsniņā un bija vienkārši, ātri un garšīgi)

    AtbildētDzēst
  2. ar sauso raugu pļukš vien sanāca :(
    būs jāņem 'slapjais' :>

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. man vnm sanak superigas picas gan ar sauso, gan ar slapjo.. es gan lieku 3 t.k. jo mana recepte vajag 25g svaigo raugo untas atbilst 3 t.k. sausa rauga..

      Dzēst
  3. man parasti ļoti nepatīk tādas receptes, kur nav sastāvdaļas norādītas gramos, bet karotēs vai glāzēs, taču šī recepte noteikti ir izņēmums! paldies par recepti, taisu bieži! :) mīkla tiešām sanāk laba. un jā, tik tiešām, ar sauso raugu tomēr nesanāk tik labi, kā ar "slapjo", bet var iztikt reizēm arī ar sauso.

    AtbildētDzēst
  4. Paldies par viedokļiem! Pati esmu mēģinājusi abejādi - ar sauso vairāk gadījumos, ja sagribas picu, ir visas sastāvdaļas, bet nav ikurāt tieši mitrā rauga, kas man nav tāda standarta lieta ledusskapī. Neatceros tādas lielas atšķirības starp abiem raugiem kā būtu sanācis garšas ziņā. Nākamreiz cepjot pamēģināšu piedomāt pie šī jautājuma :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par recepti sanāca SUPER,šodien mēģināšu ar sauso raugu.

      Dzēst
    2. Sanāca arī ar sauso raugu,tā kā milzīgs paldies par receti��

      Dzēst
  5. vakar izcepām picu pēc jūsu receptes - sanāca ideāli, paldies :)

    AtbildētDzēst
  6. Super mīkla sanāca, paldies. Mēs vēl piešāvām 3 karotes rupjo kviešu miltu

    AtbildētDzēst
  7. Cik ilgu laiku šī pica jacep un kādos gados?

    AtbildētDzēst
  8. Paldies..Mīkla tiešām ļoti, ļoti laba..Jau ierakstīju savos pierakstos, lai neaizmirstās..paldies vēlreiz.

    AtbildētDzēst
  9. Tiešām ļoti laba recepte!!! Mīkla ātri izcepas, ir plāna, bet nav sausa. Par to sieru tā jau parasti klasiski gatavo- sieru apakšā, tad virsū pārējās sastāvdaļas un, ja vien negrib riktīgi treknu un sierīgu, viršu to vairs nekaisa. Jo sastāvdaļas cepot it kā iegrimst kūstošajā sierā.
    P.S. Es taisīju ar sauso raugu, sajaucot to ar miltiem. Tad atkrīt rauga "iedarbināšana":) Paldies!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Redz kur laikam cilvekam bija atbilde par sauso raugu-es ari sajaucu ar miltiem uz pacinam man skiet ka tacu ir rakstits ka jasajauc ar miltiem :)bet par sieru apaksa man gan ir jaunums- tagad zinasu un nakamreiz pameginasu

      Dzēst
  10. Bet cik ilgi apmēram un cik grādos iz jācep? Nekur neatradu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. nu bļin nu vienkārši cep normali kamer izcepta! -__-

      Dzēst
  11. Liels PALDIES par recepti - ļoti laba un galvenais mazas izmaksas !

    AtbildētDzēst
  12. tikko izmēģināju.Varbūt par ēdamkaroti vairāk ūdeni pieliku. Riktīgi labi!!!! Un kečupu uz mīklas + sieru un pecak visu pārējo un atkal sieru.

    AtbildētDzēst
  13. Paldies, izmēģināju :)
    Perfekta mīkla!!!
    Virsū liku tomātu mērci,šampinjonus, krabju nūjiņas, tomātus un daudz siera + dilles :)

    AtbildētDzēst
  14. PERFEKTA MIKLA, katru nedelu taisam :)

    AtbildētDzēst
  15. Paldies arī no mūsmājām, vajadzēja ātri sameklēt picas mīklu un uzgāju šo. Kraukšķīga, bet ne cieta, ļoti garšīga. Šodien pildījums bija "kad vajag iznīcināt visādus pāri palikušus produktus". Vēl ieteikums - var iegādāties garšvielu maisījumu picai, un to var likt pa tiešo klāt mīklai, nevis bērt pa virsu. Īsta picērijas garša :)

    AtbildētDzēst
  16. Pierakst'its! Oblig'ati meg'in'asim izcept! Liels paldies! Visiem labu apeti'ti! :-)

    AtbildētDzēst
  17. Izskatās, ka man vienīgajam sanāca ķieģelis no mīklas.. :D Tā arī nesapratu,kāpēc tā.. Betnu cepumi ar sieru arī man garšo :D

    AtbildētDzēst
  18. man mīkla sanāca lipīga, bija grūti izrulēt

    AtbildētDzēst
  19. Anna: Tiešām brīnišķīga mīkla, liels paldies! Liku klāt arī rudzu miltus, sanāca mīkla tumšāka un vēl interesanātka skata picas!

    AtbildētDzēst
  20. Picas mīklai izmantojām sauso raugu un tādēļ likām klāt vēl miltus, citādi mīkla bija ļooti ķepīga, bet REZULTĀTS IR PASAKAINS! Tiešām ideāla mīklas recepte! Paldies!

    AtbildētDzēst
  21. IDEAALI UN PERFEKTI.....

    AtbildētDzēst
  22. tikko pamēģināju šo recepti. sanāca super :)) pirmo reiz taisīju picu, un tiešām labi sanāca :) paldies autoram par recepti :))

    AtbildētDzēst
  23. Lūgums kuram sanāca ierakstiet gramos visu, man tāda pašķidra ir, piebēru miltus nez kas sanāks)

    AtbildētDzēst
  24. Ļoti labi izdevās! Paldies, Andra! Iegrāmatoju savās receptēs!

    AtbildētDzēst
  25. Super mīkla, bērni sajūsmā un paši ar! Liels Jums paldies!

    AtbildētDzēst
  26. Šo ideālo mīklu var izmantot ne tikai picām! Paldies autorei!

    AtbildētDzēst
  27. Perfekti sanaca...ljoti vienkarsi! Ljoti labi rulleejas un nav cieta ka koks! Uzreiz bliezu tris picas, lai ir ko noesties....paldies

    AtbildētDzēst
  28. Perfekti sanaca...ljoti vienkarsi! Ljoti labi rulleejas un nav cieta ka koks! Uzreiz bliezu tris picas, lai ir ko noesties....paldies

    AtbildētDzēst
  29. Paldies par recepti, nu jau ierakstīju savā recepšu kladē un tā tiks izmantota itin bieži mūsu mājās. Tiešām paldies, ļoti labi sanāca :)

    AtbildētDzēst
  30. Ļoti garšīgi, cepu tikai ar rudzu miltiem, tad nav tā baltmaizes ķepšana ēdot. Paldies par recepti, šovakar top pica �� :)

    AtbildētDzēst
  31. Ssuperīga mīkla!!!! Mūsu ballītē es izsūtīju šo recepti vēl 3 cilvēkiem. Man kā galīgam ne-pavāram tas bija kā saldais dvēselei! PALDIES :)
    Mums bija klasiskais pildījums

    AtbildētDzēst
  32. Man arī sanāca ļoti labi, tikai miltus nācās piebērt gandrīz dubultā, citādāk mīkla bija tik šķidra un lipīga, ka nemaz nevar samīcīt. Pat 2x pārbaudīju proporcijas, bet nē - viss pareizi. Varbūt arī tas no miltiem atkarīgs - šoreiz liku klasiskos augstākā labuma.
    Tiem, kam nesanāca ar sauso raugu - visticamāk tas raugs bija ar notecējušu termiņu vai nepareizi uzglabāts. Man vairākkārt nav sanākušas rauga mīklas ar sauso raugu, kas ilgāk uzglabāts mājās, bet, ja uzreiz no veikala, tad vienmēr sanāk ļoti labi. Savukārt presēto var uzglabāt saldētavā - tad vienmēr būs pa rokai.

    AtbildētDzēst
  33. Vija: liels paldies par recepti. Mīkla sanāca ideāla. Daļu miltu aizvietoju ar speltas pilngraudu miltiem, iespējams tāpēc sliktāk rūga, bet tas neko netraucēja. Toties sanāca smuki un super garšīgi.

    AtbildētDzēst
  34. Paldies. Meklēju sakarīgu recepti picas mīklai un atradu. Tikko pieēdos.

    AtbildētDzēst
  35. Superigi kas to butu domajis ka vis labais ir tik vienkars bet ļoti garšigs. Liels paldies ka padalijies.

    AtbildētDzēst
  36. picas mīkla ir superīga un visiem ciemiņiem garšoja!
    liels paldies Jums par recepti!

    AtbildētDzēst
  37. Sveiki. Mīklas ēdamkarotes jāliek ar kaudzi miltu?

    AtbildētDzēst
  38. iznāca ļoti garšīga pica, paldies par recepti. Es gan pakaisīju mannā zem picas pirms liku uz pannas, man tā labāk patīk. Apakša ļoti labi izcepās.
    Virsū liku sieru, tomātus, salami, šampinjonus un tomātus.
    Paldies.

    AtbildētDzēst
  39. Milzīgs paldies par unikāli garšīgo,plāno,kraukšķīgo picas mīklu!Vakar cepām un priecājāmies par labo mīklu.
    Mēs visu sareizinājām ar 4 un mums sanāca 6.picas.
    Izmantojām slapjo raugu.
    Šodien aizsūtīju šo mīklas recepti visām māsām un draudzenēm,kurām patīk gatavot pašām mājās.
    Vēlreiz Paldies!

    AtbildētDzēst
  40. Paldies!
    Recepte ļoti laba. Vakar cepu un visi, kas nobaudīja gardo picu sacīja tikai labus vārdus! :)
    Lai izdodas citas receptes tik labas!

    AtbildētDzēst
  41. Mani sauc Anita.
    Paldies! Katru dienu picu necepu. Iejaucu raugu. Čuis saka - nav labi! Paskatījos uz paciņu 2013. gads izgatavošana. T.i. Manā gadījumā raugs ir palicis vecs. Mājās bija jauna neatvērta paciņa. Iebēru tējkaroti un viss notiek(puto). Ir vērts padomāt cik sen tas raugs glabājas.

    AtbildētDzēst
  42. Taisīju ar sauso raugu un sanāca super :) vien uz 1.5 porcijām liku 3 kārtīgas tējkarotes (bij tāds čujs, ka sauso raugu nevajag žēlot). Lai piepildītu visu cepampannu, laikam vajadzētu vismaz 2 pilnas porcijas šīs mīklas.

    AtbildētDzēst
  43. Taisu pēc šis receptes jau sen no kāda 2014g, sauso raugu vienmer jaucu kopā ar miltiem nevis šķīdinu, sanāk ideāli, arī pīrādziņus taisu tikai ar sauso raugu, jo slapjo nav iespējas nopirkt vienmēr... Paldies. :))

    AtbildētDzēst