ceturtdiena, 2013. gada 12. septembris

Āboli + mannā = kūka + brīvdienas


Svinot ilgo vasaru un silto rudeni vajag nosvinēt arī brīvdienas. Un kas brīvdienās var būt labāk kā kūka - īsta, garda un pašcepta. 

Šī ir fantastiska kūka un kļuvusi par manu pēdējā laika iecienītāko, kopš pirmo reizi izmēģināju. Šī ir arī ļoti vienkārša - ar maz sastāvdaļām un pavisam sezonāla - ar āboliem. Kā vēl sākārdināt? :) Nezinu, bet noteikti, noteikti iesaku pamēģināt.

Varbūt šāda ideja - pavisam sausas + pavisam mitras sastāvdaļas kādam nav jaunums, bet man bija liels jaunums, kad cepu pirmo reizi. Oriģinālā recepte bija no kāda žurnāla, bet vairs neatceros kāda un arī cik sena vai jauna, jo atradu laukos un esmu recepti mazliet piekoriģējusi. 

Vajadzēs:
1) 1 glāze mannā
2) 1 glāze kviešu miltu
3) 1/2 glāze cukura
4) 1 tējkarote kanēļa
5) 1 1/2 tējkarote cepamā pulvera
6) 150g sviesta
7) 100g lazdu riekstu
8) 8 - 10 vidēja lieluma āboli 

Sāk ar ābolu nomizošanu. Nomizotos ābolus sarīvē uz rīves - ne tās, kas ļoti smalkas, bet standarta lieluma rupjā, kad sanāk vidējas skaidiņas. 
Citā traukā sajauc mannā ar miltiem, cukuru, kanēli un cepamo pulveri. 

Tālāk ņem kūkas formu, ietauko mazliet ar sviestu un izkaisa ar mannā. Tad kūkas formā ieber aptuveni 1-2cm biezumā sauso masu. Ar lineālu es nemēru, bet orientējoši pataustu ar pirkstu, lai ir kāda 1/4 no pirksta garuma, ja pieņem, ka pirksta 1/2 ir tur, kur lokās. 

Tad liek kārtu ar āboliem - tā, lai būtu nosegta visa sausā masa. Tad seko atkal sausā masa un āboli. Uz šiem vidus kārtas āboliem liek sadrupinātā veidā apmēram 1/2 no riekstiem. Atkarībā no ābolu daudzuma (cik lieli, sulīgi, utt), sanāks 2 vai 3 kārtas ar āboliem. Kūkas augšpusei jābūt noklātai ar sausā maisījuma kārtiņu uz kura vienmērīgi uzklāj virsū sarīvētu sviestu. 

Kad tiek līdz šim - pirmajā reizē man likās neticami, kas sanāks - sauss mannā, nav olu un pa virsu kaudze ar sviestu, bet ticiet - viss notiks! Un tieši no šī brīža par kūku var droši aizmirst. Cepu apmēram 180-200C, 45min. 

Ja periodiski pievēršas cepeškrāsnij un nolemj palūkot kā kūka izskatās, nevajag satraukties, ja vienā brīdi viss izskatās pēc sviesta  peļķes - tieši tā tam ir jābūt - sviests no sākuma izkusīs un tad lēni sasūksies iekšā. 

Pēc aptuveni 45minūšu cepšanas vai +/- kādam minūtēm, atkarībā no cepeškrāsns īpatnībām, kad augšpuse orientējoši jau sāk palikt viegli zeltaina, uzber atlikušos sadrupinātos riekstus un vēl 5-15min pacepj, lai rieksti mazliet apbrūninās. Kūka ir gatava, kad no augšas viegli zeltaina.


Pirms ēšanas kūkai noteikti pilnībā ir jāatdziest, tāpēc vispiemērotāk šo ir izcept vakarā un attiecīgi var ēst nākamajā dienā jau brokastīs. 

Garša ir mmmm.. pec rudens un vasaras vienlaikus, pēc īstas kūkas, jo daudz sviesta, bet vienlaikus arī viegla un nemaz ne pēc taukiem kā būtu trekna, mazliet pēc āboliem un mazliet pēc riekstiem. Turklāt pārsteidzošākais ir mannā - tas cepjoties nepārvēršas putrā/pudiņā kā nereti tas notiek ar ķirbju kūkām, bet jūtami mazliet graudiņi, kas nav putra, bet nav arī cieti. Šeit no bildes redzams, ka ir 2 kārtas ābolu un 3 kārtas mannā.


Lai garšīgas brīvdienas! Un pastāstiet kā Jums sanāca! :)

22 komentāri:

  1. Jau vairākus gadus tādu cepu,it īpaši bieži,kad ir ābolu gads:) Garda sanāk arī bez riekstiem! Viegla recepte un garda kūka!

    AtbildētDzēst
  2. Kā būtu ābolu vietā ķirbis un citrons?

    AtbildētDzēst
  3. Visiem ļoti garšoja. Paldies!

    AtbildētDzēst
  4. Paldies, Andra! Jau otrā recepte divās dienās un atkal lieliska!

    AtbildētDzēst
  5. Kuka sanak neticami lieliska!!!!! Vasaras favorite

    AtbildētDzēst
  6. Es patiešām vēlos izmantot šo iespēju, lai novērtētu Robinsona kungu par to, ka viņš beidzot palīdzēja man ar aizdevuma summu 180 000 eiro pēc tam, kad to pagātnē izkrāpa dažādi uzņēmumi, un ikvienam, kam arī nepieciešams steidzams aizdevums, sazinieties ar viņiem, izmantojot uzņēmuma oficiālo e-pastu šodien. : managingdirectorjlc@gmail.com

    AtbildētDzēst