ceturtdiena, 2011. gada 8. septembris

Napoleona kūka


Kūka Napoleons man jau kādu laiku bija starp kulinārajiem vilinājumiem, kurus gribētos izmēģināt. Tad nu pagājušajās brīvdienās laukos iemēģināju roku šīs kūkas gatavošanā.  :)
Šī, līdzīgi kā Aijas, ir tā teikt no "slinkās sērijas", jo cepu no saldētās mīklas plāksnēm. Kopējais pagatavošanas laiks nav ilgs, tomēr par ļoti ātru arī nesauktu, galvenokārt tieši uz kārtu izcepšanas rēķina. Es gan parēli vēl cepu pīrādziņus, tīrīju sēnes, u.c. simts lietas vienlaikus, tāpēc, iespējams, man vnk viss nojucis un precīzu laiku tā arī neuzņēmu.

Bet bija tā vērts, jo rezultāts sanāca ļoooooooooooooti garšīgs! :)

Lai gan izklausīsies pēc sevis lielīšanas, :D bet tiešām neatceros, kad vēl biju tik garšīgu Napoleona kūku ēdusi :)

Vajadzēs:
1) kārtainā saldētā mīkla (es ņēmu 2 sarkanās Tešlas paciņas)

Krēmam:
2) 1/2 glāze piens
3) 3 olas
4) gandrīz 1glāze cukurs
5) 2 ēd k milti
6) vaniļas cukurs
7) 200g sviests
(tā kā man mīkla bija dubultā, tad visas krēma sastāvdaļas x2)

8)papildus: kāds ne pārāk salds ievārījums - es uztaisīju skābenu ātro ābolu ievārījumu (vnk savārot ābolus ar nedaudz cukuru), bet noteikti der arī brūklenes, dzērvenes, utt.

Kārtainās mīklas plāksnes nedaudz atlaidina, tad parullē lielākas, izcep un atdzesē.

Tomēr vēl pirms pamatnes cepšanas, iesaku pagatavot krēmu, kuram vajag laiku, lai atdzistu. Krēmu gatavo - saputo olas (gan baltums, gan dzeltenums) ar cukuru, pievieno miltus, nedaudz vaniļu, pienu un visu kārtīgi izmaisa/ saputo.
Tad liek uz nelielas uguns un maisot vāra, līdz nedaudz sabiezē. Kad sācis biezēt, nozīmē, ka ir gatavs. Kad masa ir atdzisusi, to jauc kopā ar sviestu.
Sviestu, pirms tam atsevišķi saputo un svarīgi, lai tas būtu mīksts un kādu laiciņu jau pastāvējis ārpus ledusskapja. Tad saputotajam sviestam lej klāt savārīto masu un visu puto kopā, līdz paliek nedaudz gaišāks.

Tālāk apgriezu izceptās mīklas plāksnēm maliņas, lai ir iespējami līdzīgas visas pēc izmēriem. Un tad jau - atliek tik sakārtot un sasmērēt. Katrā otrajā kārtā uz krēma pa virsu vēl liku ievārījumu. Sanāca šādi: mīkla, krēms, mīkla, krēms, ievārījums, mīkla, krēms...

Izmantoju 2 pakas mīklas, liekot 2 izceptās plāksnītes blakus, pašā kūkā kopā pavisam 5 kārtas. Ņēmu visu dubultā, jo sākumā likās, ka savādāk sanāks ļoti maza, bet patiesībā, ja nav tiešām kādi svētki - pavisam mierīgi var arī ar 1 paku iztikt, jo mana gala beigās bija tiešām liela kūka.

Beigās apsmērēju kūku ar krēmu no ārpuses un apkaisīju ar drupačām. Drupačām izmantoju tos gabaliņus, kas palika pāri, kad apgriezu plāksnēm maliņas. Man bija arī izcepta vēl papildus kārta tieši drupačām, bet to beigās nepavisam nevajadzēja un pietika jau ar to, kas bija no malām.

Lai labi garšo! :)

P.S. Un kāda ir Jūsu Napoleona kūkas recepte?

7 komentāri:

  1. Jauki, paldies par recepti! Vēl viens variants Napoleona kūku recepšu kolekcijā! :)

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par recepti manai mīļākajai kūkai!Noteikti izmēģināšu!

    AtbildētDzēst
  3. Jā, Aija, variantu tiešām daudz :) Man nākamo padomā Tavu recepti izmēģināt.
    Biene - nu ceru, ka noderēs & garšos :)

    AtbildētDzēst
  4. Sanāk vienkārši pasakaina kūka, visi kas ēda slavēja un tagad man bieži lūdz lai pagatavoju.

    AtbildētDzēst
  5. Man sanāca pa perfekto...paldies...vienkaarshi un garshiigi :)

    AtbildētDzēst
  6. sakiet lūdzu cik cilvēkiem pietiek ar šādu daudzumu?

    AtbildētDzēst
  7. Ja drīkst zināt cik apmēram ilgi cept plāksnes???

    AtbildētDzēst