pirmdiena, 2011. gada 24. oktobris

Pamācība: kā uzadīt volānšalli?


Kopš arvien pieaugošā intensitātē starp bloga meklētākajiem atslēgvārdiem redzu "volānšalles", "volānšalles adīšana", "kā uzadīt volānšalli" un citas līdzīgas kombinācijas, mans iepriekšējais raksts par volānšallēm ir kļuvis ļoti bieži apmeklēts, kā arī saņemu e-pastus ar lūgumu izstāstīt kā uzadīt volānšalli, secinu, ka ir tak laikam pienācis laiks man iemēģināt roku pamācības jeb tutorials apraksta veidošanā par volānšaļļu adīšanu, jo tā nu ir lieta, ko tik tiešām māku. :)

Uzreiz gan jāsaka - ievadu adīšanā šoreiz neskaidrošu, tāpēc šis apraksts būs piemērots tiem, kas jau māk uzmest valdziņus, adīt labiski un beigās adījumu noraukt. Kā arī veselu šalli tagad neadīšu, bet tikai vienu mazu paraudziņu - nu tieši tik lielu, lai doma taptu skaidra, jo man jau viena šalle iesākta, tomēr paralēli citiem darbiem, ar tās adīšanu šobrīd diez ko raiti nesokas, tāpēc vēl vienu sākt nepavisam negribas. 

Nu ko - ievads noslēdzies, tāpēc aiziet pie lietas - ADĀM VOLĀNŠALLI! :)

Volānšalles pamatā ir volāndzija jeb dzija, kas izklātā veidā atgādina tādu kā lentīti vai auklu. Uzskatāmam piemēram daži mazi kamolīši, ko atradu starp saviem krājumiem no kādreiz adītajām volānšallēm. Platumi un biezumi gan ir ļoti dažādi - man te redzamās ir tādas vidēja platuma un ļoti, loti plānas.


Volānšalles adīšanai es izmantoju volāndziju + parasto dziju. Adu ar t.s. apaļajām adatām, jo man tā liekas ērtāk + izslēgta jebkāda valdziņu nokrišanas iespējamība. 


Volānšalli var adīt arī tikai ar volāndziju, bet es tā neadu, jo, man liekas, ka tad šalle sanāk pārāk kupla un ir super bieza, jo visa sastāv tikai no volāniem, kas virsū viens otram, paši volāni tad mazāk izceļas un visbeidzot viņa tad ir tāda pļurīga un bez satura. Par labu adīšanai ar 2 diegiem ir arī fakts, ka tad mazāk iztērējas volāndzija (attiecīgi - mazāks daudzums jāpērk) un ar parasto dziju iespējams šalli visādi akcentēt - krāsu pieskaņojot vai tieši pretēji - nepieskaņojot volāndzijas tonim. Manā paraugā būs kaut kas puslīdz pieskaņots. :)

Sākam ar to, ka uzmet valdziņus un adot tikai labiski uzada 3 rindiņas. 1 rindiņa = turp un atpakaļ. Ja reizēm nojūk vai grūti izsekot, tad vienkāršotā variantā - rindiņa skaitās izadīta, kad abi diegi ir vienā adījuma sānā (skat., bildē). 

Tas cik rindiņas adīt ir absolūti variējams jautājums - atkarībā no dziju biezuma un paša vēlmes. Esmu izmēģinājusies visādi un nonākusi pie secinājuma, ka 3 rindiņas starp volāniem ir vislabākais variants. 


Tālāk sākam adīt ar volāndziju un parastās dzijas diegs tikmēr paliek neizmantots. Volāndziju liek uz pirksta (viss tas pats kā vienkārši adot) un ada, ar otru adatu aizķerot aiz maliņas, kā adītu labiski. 


Nav nekādas noteiktas vietas aiz kuras tieši "aizķer" - es skatos aptuveni, lai valdziņš, kas veidojas no volāndzijas nav ļoti biezs vai gluži pretēji - super plāns.  


Šādi adot turpina adīt līdz rindiņas galam, pēdējo valdziņu nemēģina izadīt kreiliski.  :) 
Te var redzēt - tā izskatās pilna izadīta rindiņa. 


No otras puses savukārt volāna vēl nav. 


Tāpēc tālāk adām no otras puses - viss tieši tāpat kā adot pirmo rindiņu.


Kad volāndzijas rinda (turp un atpakaļ) ir izadīta un volāns ir abās adījuma pusēs, nozīmē, ka tālāk atkal jāada ar parasto dziju. 


Ar parasto dziju adām tāpat kā sākumā - 3 rindiņas. Volāndzija tikmēr stāv sānā neizmantota. 


Tālāk atkal seko nākamā volāndzijas kārta. Sākot adīt nākamo kārtu ar volāndziju ir jāņem vērā viena maza nianse - lai maliņas veidotos glītas, parastais diegs vienmēr ir jānoliek pirms volāndzijas. Pieļauju, ka skaidrojums varētu nebūt diez ko saprotams, tāpēc noteikti labāk to skatīties bildēs. :) 

Te ir pareizais variants un var redzēt kāda glīta maliņa veidojas.
Te savukārt nepareizais variants, kad parastais diegs paliek aiz volāndiega - pēc tam sākot adīt atkal ar parasto dziju - malā veidosies diegu krustojums un nebūs smuki.


Šī arī ir tāda vienīgā nianse, kas varbūt sākumā var likties sarežģīta, bet ticiet man - tā nepavisam nav un šalle vēl nebūs pusē, kad šis jau būs iegājies automātiski. :)

Un tas arī viss - šādi adām, adām, adām,  līdz šalles vēlamais garums ir sasniegts. 


Kad vajadzīgais garums ir uzadīts, tad šalli nobeidz tāpat kā iesāka - ar parasto dziju - šoreiz izadām 2,5 rindiņas, jeb 2 pilnas (turp un atpakaļ) un vienu tikai turp un tad atpakaļ adot jau adījumu noraucam.


Lai Jūs nemulsina, ka manā paraugā izskatās, ka galā tās adījums ar parasto dziju ļoti izceļas - tas tā liekas tikai tāpēc, ka nav uzadīta visa šalle un volāni vēl pie tik maza paraudziņa nestāv tā kā tas ir īstā šallē. Te var redzēt - kā būtu, kad visa šalle uzadīta. :)


Un pats beidzamais - ko darīt ar diegu galiem? Pavisam vienkārši - es tos nedaudz apdedzinu, jo volāndzija ir ar tendenci irt un tad ar adatiņu un diegu piešuju pie šalles. Volānšalli, ja vien tā nav ļoti, ļoti tieva noteikti nevarēs uzadīt tikai ar ar vienu volāndzijas ficīti, tāpēc šūt var nākties vairākās vietās, bet tās vietas, kur šūts pēc tam ir pat ļoti grūti atrast, jo volāni tā sakrīt viens uz otra, ka nekas nav manāms. Tāpat piešuj arī sākuma un beigu diegu.

Tas arī viss - VOLĀNŠALLE IR GATAVA!!! :)

Jums noderēja?  Es ļoti ceru, ka jā :) un būšu ļooooti, ļoooti priecīga, ja atsūtīsiet man bildes ar savām šallēm! :) Bet ja kādi neskaidri jautājumi - droši jautājiet - mēģināšu palīdzēt! :)

27 komentāri:

  1. Paldies, Andra! :))) Tava pamācība noteikti noderēs arī man! Dzija ir iepirkta, tik vēl nav sākta adīt. Bet tuvākajā laikā noteikti gribu pamēģināt:)))

    AtbildētDzēst
  2. Vakar sāku adīt savu pirmo volānšalli :). Pagaidām vēl iet diezgan piņķerīgi, bet būs labi :).

    AtbildētDzēst
  3. paldies, nepārprotami skaidri saprotams:) nu vairs adīšanas vaina.

    AtbildētDzēst
  4. Paldies , jau sen gribas izmēģināt nu ir iemesls pēc tik labas instrukcijas .

    AtbildētDzēst
  5. Paldies par padomu, ļoti saprotami pastāstīts un parādīts

    AtbildētDzēst
  6. Cik cm gara iznāk no 40m ?

    AtbildētDzēst
  7. Anonīms - nezināšu precīzi pateikt, jo atkarīgs no tā cik biezas ada kārtas ar parasto dziju, cik šallei valdziņi, utt.

    AtbildētDzēst
  8. Paldies par padomu ar kuriem parasti nedalās. Es jau štukoju, ka vajag likt starpā dziju, tikai īsti nezināju ,cik rindiņas, lai labi izskatītos.

    AtbildētDzēst
  9. Paldies liels , liels.Prieks jau dot ne tikai ņemt.Tas attiecas tiešui uz Jums Andra.Iesāku adīt volānšalli un aizgāja.Jūs esat ļoti laba skolotāja.

    AtbildētDzēst
  10. Paldies, priecājos, ka atradu šo pamācību.Brīvdienās noteikti uzsākšu adīt ar šo dziju.Lai kruzuļoti svētki!Jaunas ieceres Pūķa gadā!

    AtbildētDzēst
  11. SVEIKA,bet kā ada ja neliek pa vidu dzijas valdziņus,tikai no volāndzijas ,viņai nāk kāds pavediens blakus,vēlos pamēģināt.

    AtbildētDzēst
  12. tiešām skaisti jums darbiņi.

    AtbildētDzēst
  13. Sveiki Andra!
    Vēlējos uzzināt kāda volāndzija tika izmantota baltajai šallei??? Vēlos uzadīt arī sev tādu baltu šalli! :)

    Ar cieņu,
    Aliftina

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aliftina - baltajai šallei ir izmantotā dzija ir vnk parasta jeb klasiska volāndzija, ja tā var teikt + adīta kopā ar parasto dziju. Konkrētā baltā volāndzija nebija bieza - pirku jau stipri pasen Filati dzijas veikalā, kas uz Matīsa ielas (ja nemaldos - tādas tur ir arī joprojām).

      Dzēst
  14. Labdien, Andra!
    Mīļš paldies par izsmeļošo volānšalles adīšanas skaidrojumu!

    AtbildētDzēst
  15. Sveika, Andra!
    Bet kā jānobeidz šalle, ja ada tikai no volāndzijas. Ko darīt ar pēdējiem valdziņiem, kā lai viņus skaisti norauc?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, meitenes, par labajiem vārdiem! :)

      Gundega, pamācība kā noraukt, ja ada tikai no volāndzijas publicēta šeit http://andrasballe.blogspot.com/2011/11/pamaciba-ka-uzadit-mezginoto-volansalli.html - neskatoties uz to kādu tieši dziju Tu izmantosi - principi paliek tie paši. Lai izdodas! :)

      Dzēst
  16. Paldies, ļoti labi noderēja šī pamācība.

    AtbildētDzēst
  17. Milzīgs paldies PALDIES par vienkāršo skaidrojumu. Diezgan pasen meklēju, bet nu šis ir visskaidrākais pilnīgai neprašai. Lai veicas .... un varbūt vēl kādi skaidrojumi interesantām lietiņām. Jūs varētu rīkot kursus. Lai veicās arī turpmāk.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Liels paldies par labajiem vārdiem :) Šādi un līdzīgi komentāri no tiesas silda sirdi & liek rosīties arī turpmāk :)

      Dzēst
  18. Sveiki! Varbūt ir kāda čakla adītāja kas varētu veltīt savu laiku un zināšanas. Ir liela pieredze adīšanā bet gribas iemācīties kautko jaunu ja kādam interēsē rakstiet uz ēpastu livuce_3@inbox.lv

    AtbildētDzēst
  19. Sveiki kur var internetā nopirkt can can marina (rozetti) dziju paldies

    AtbildētDzēst