otrdiena, 2011. gada 29. novembris

Gardie siera radziņi


Mana draudzene iet konditoru kursos un man tas nozīmē veselu lērumu burvīgi apetelīgu bilžu, daudz interesantu ideju, knifiņu  un, protams, jaunas receptes, ko izmēģināt. Tā brīvdienās pēc draudzenes receptes cepu gardos siera radziņus. Vispār receptes nosaukums ir tikai siera radziņi - vārds gardais ir papildinājums no manas puses, jo sanāca tiešām ļoti, ļoti gardi. :) 
Nezinu kā vispār nākas, bet siera radziņu recepte līdz šim pie manis nebija nonākusi un nekad tā īsti par tādas esamību pat nebiju aizdomājusies, lai gan siera radziņi man ļoti garšo... bieži gan veikalā viņus nepērku, jo man allaž licies, ka tie, kas ir tiešām garšīgi ir padārgi, tie, kas lēti - nav garšīgi. Nu pavisam noteikti zinu - pašceptie ir daudz garšīgāki & izmaksu ziņā izdevīgāki, tāpēc tiešām iesaku izmēģināt.

Vajadzēs:
1) 250 g cietais vai puscietais siers (es ņēmu Krievijas puscieto)
2) 225g margarīns/ sviests (es ņēmu konditorejas izstrādājumu margarīnu)
3) 300g milti
4) 1 ola
5) 1tējkarote sāls
6) pipari pēc garšas

Sāk ar siera sarīvēšanu. Sieru jārīvē uz smalkās rīves, jo nepieciešams, lai ir tiešām mazās skaidiņās. Kad siers sarīvēts, var gatavot mīklu. Olu sakuļ ar istabas temperatūrā atlaidinātu margarīnu. Tad pievieno sāli, piparus un miltus. Mēģināju to visu kult ar mikseri, bet īsti labi nesanāca, jo mīkla sanāk sausa un kūlās tiešām smagi, tāpēc beigās metu mieru un izmīcīju ar rokām. Kad mīkla gatava, pievieno sarīvēto sieru, visu vēlreiz kārtīgi izmīca un liek apmēram uz 5 līdz 10min pastāvēt ledusskapī.


Tālāk mīklu sadalīju gabalos un rullēju tādas kā desiņas, kuras savukārt tālāk pakava jeb apgriezta U burta formā liku cepties. 


Sākumā mēģināju mazus radziņus, bet izcepoties tie atgādināja nevis radziņus, bet kvadrātainus cepumiņus, jo cepjoties forma mainās, samazinās un vairs nav tik izteikta. Lūk, bilde kādi pēc cepšanas:


Cepu cepeškrāsnī uz 200C, apmēram 15 līdz 20min. Kad paliek viegli zeltains, nozīmē, ka ir gatavi. Cepjot ilgāk, radziņi paliek sausāki un trauslāki. 

Garša lieliska gan siltiem, gan aukstiem nākamajā dienā (ja vien kaut kas paliek vēl neapēsts) :). No receptē minētā izejvielu daudzuma sanāk apmēram X4 no daudzuma, kas redzams pirmajā bildē. 

Lai labi garšo! :)

9 komentāri:

  1. Man prieks, ka izdevās pēc receptes!
    šitos var ātru uzcept, ja gribas ko pikantu!

    AtbildētDzēst
  2. O! Šitos es arī noteikti gribu izmēģināt!

    AtbildētDzēst
  3. Siera radziņi ir vieni no maniem iecienītākajiem cepumiem. Būs laikam pa ilgiem laikiem, iedvesmojoties no šīs receptes, atkal jāpagatavo pašai!

    AtbildētDzēst
  4. Līga - prieks, ka noderēja & lai labi garšo! :)

    AtbildētDzēst
  5. Izmeeginaaju, un esmu LOTI prieciiga par rezultaatu! Tik garshiigi. Loti preciiza recepte un darba gaitas apraksts.
    Paldies! :)
    Ieva

    AtbildētDzēst
  6. Ne ola, ne sāls nav nepieciešami. Pirmā "lomu" vispār nevar saprast, jo gan siers, gan sviests mīklu lieliski tur kopā, savukārt sāls divreiz pa daudz ir jau veikala sierā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Siera radziņiem ir daudz un dikti dažādas receptes, tāpēc nešaubos, ka noteikti ir arī bez olas un sāls. Manējā recepte ir ar abām iepriekš pieminētajām sastāvdaļām un garšo lieliski ;) bet tik pat lieliski, iespējams, ir arī bez. Tā kā - cik cilvēki, tik recepšu un garšu :)

      Dzēst
  7. Ļoti labi sanāca man!Es tik vēl pieliku mazliet klāt ķiploku un vienai pusei piejaucu klāt vēl dažādas sēkliņas - ideāli!!!!

    AtbildētDzēst