svētdiena, 2011. gada 6. novembris

Padomju slepenais bunkurs


Ko darīt svētdienā? Papētīt karti, pameklēt idejas un doties ekskursijā. :) Tieši pēc tāda scenārija mēs šodien bijām mazā ekskursijā uz Līgatni un Padomju slepeno bunkuru.

Turpceļā piestājām Siguldā. Šoreiz gan nevis skatīties lapas, bet lašu nārstu, par ko vakar gari un plaši tika stāstīts ziņās. Neīstais vējš vai kāds cits iemesls, bet tā arī nevienu lasi neredzējām.

Tāpat nevieni laši nebija samanāmi arī Amatas upē. 


Bet atgriežoties pie bunkura - tā apmeklējums ir noteiktos laikos, grupās un gida pavadībā un, man liekas, ka bez gida arī tur nemaz nebūtu ko darīt. Ar gidi mums ļoti paveicās, jo viņa stāstīja raiti, interesanti. Kopējais ekskursijas ilgums bija nedaudz vairāk par stundu. Ir telpas, kurās atļauts fotografēt, kā arī tādas, kurās aizliegts. Vairāk par bunkuru var izlasīt bunkurs.lv

Gandrīz viss bunkurā ir saglabāts tieši tā kā tas bija padomju laikā, kad bunkurs tika uzcelts, iekārtots un 20 gadu garumā uzturēts, lai gadījumā, ja iestātos atomkarš, tajā varētu paglābties Padomju Latvijas augstākās amatpersonas un dzīvojot 3 mēnešus pazemē varētu turpināt vadīt valsti. Par laimi bunkurs savam mērķim tā arī nekad netika lietots, bet tā iekārtojums un tehnoloģiskais risinājumus ir tiešām visai iespaidīgs - autonoma telefoncentrāle, gaisa kondicionēšana un attīrīšana, utt.

Šī ir kastīte, kas bija savienota ar citiem Latvijas teritorijā esošajiem bunkuriem un atomkara gadījumā, iedegoties gaismiņai, rādītu kurā pilsētā ir problēmas vai arī ļautu nodot ziņu no Līgatnes.  


Latvijas karte ar pilsētu un kolhozu nosaukumiem. Ja labi ieskatās - var atrast Aizkraukli ar tās agrāko nosaukumu Stučka. 


Tipisks bunkura kabinets un rakstāmmašīna.


Bunkura apmeklējumā neiztika arī bez dažādu praktisku iekārtu demonstrējuma, piemēram, joprojām darba kārtībā ir ģenerators uz tanka motora bāzes un tas tiekot lietots, kad rehabilitācijas centram un tuvējai mājai pazūd elektrība. 

Biļetes cenā bija iekļautas arī pusdienas - pelmeņi un kompots bunkura ēdnīcā, kur padomju laika stiliņš tik tiešām ieturēts ar šarmu un līdz galam. :)

 

Ekskursijas izskaņā aktu zālē varēja klausīties R.Paula dziesmas no skaņu platēm, iemēģināt gāzmaskas vai nofotografēties pie dažādiem plakātiem un karogiem. Bija arī daži apmeklētāji, ka turpat ļāvās dejas priekam. :)




Bija tiešām interesanti & varu tikai ieteikt aizbraukt visiem, kas tur vēl nav bijuši! 

Un kādas bija Jūsu brīvdienas? :)

2 komentāri:

  1. Paldies, ka padalījies:) Pelmeņi mani patiesi uzrunāja:)

    AtbildētDzēst
  2. Ilze, pelmeņi tur bija tiešām garšīgi - silti un vēl ar dillēm :)

    AtbildētDzēst