trešdiena, 2011. gada 16. novembris

Pamācība: kā uzadīt mežģīņoto volānšalli?


Kā uzadīt volānšalli jau pastāstīju, tad nu tagad kā apsolīju - kā uzadīt mežģīņoto volānšalli! :)
 
Nebūs kļūdaini teikt, ka šīs mežģīņotās šalles šoruden ir īstens modes kliedziens & visiem, tostarp man pašai, ļoti patīk. :) Turklāt to lielākais bonuss ir super vienkārša un ātra adīšana, kas noteikti būs pa spēkam arī tiem, kas ar adīšanu uz Jūs. Tāpēc - aiziet pie lietas! :) 

Mežģīņotās volānšalles adīšanai vajadzēs volāndziju + adatas. 

Uz dzijas rakstīts, ka paredzēta adīt ar Nr.7 izmēra adatām, bet tā kā man tik lielu gluži vienkārši nav, tad adīšanai izmantoju Nr.4 izmēra adatas. Mana draudzene izmēģināja adīt ar lielāka izmēra adatām, tāpēc salīdzināšanai varu teikt, ka adot ar lielākām adatām šalle sanāk vaļīgāka. Ar vēl tievākām par Nr.4 gan laikam neiesaku, jo tad jau varētu būt pagrūti adīt. 


Izklātā veidā dzija atgādina tādu kā lenti ar lieliem caurumiem un viens sāns tāds kā biezāks (dubultā). Šo tad atstāju uz ārpusi un adu aiz tās malas, kas ir plānāka. Biezāko atstāju uz ārpusi, jo tā man arī liekas vairāk dekoratīva, salīdzinājumā ar plānāko.


Tālāk liekam dziju uz adatas. Sanāk tāda patiešām dzijas uzvēršana, ņemot vērā, ka nekas nav jāuzmet kā tas būtu klasiski adot. Uzveru uz adatas caur 5 cilpiņām - katrā caurumā pēc kārtas. Pēc tam adot sanāks, ka būs 5 valdziņi.


Tālāk ņemam adatu rokās tieši tāpat kā klasiski adot. 

Ar to galu, kur ir adījuma sākums nedarām neko, bet ar otru, kur ir visa dzijas fice tad arī  adīsim. Mēģinot neizslidināt adatu no dzijas, adāmo galu pārliekam uz aizmuguri (var redzēt kāda smuka maliņa veidojas) un sākam adīt.

Ada tieši tāpat kā adītu ar parasto dziju - vienīgi šoreiz dzija, kuru izada ir volāndzijas augšējā mala (skat., nākamā bilde).
Ja liekas grūti saprast pēc bildēm vai teksta (man arī pašai lasot liekas, ka esmu teju vai ķīnas ābeci uzrakstījusi :D), nevajag nobīties, bet noteikti pamēģināt, jo ir vienkāršāk par vienkāršu. Pašu pirmo rindiņu adīšana gan tiešām liekas tāda jocīga, jo adījums vēl lāgā neizskatās pēc adījuma, turklāt jāuzmanās, lai neizslīd adata. 

Praktiski tas izskatās apmēram šādi - dzija uz rādītājpirksta ir tā, kuru izada caur jau uzvērtajiem vai vēlāk izadītajiem valdziņiem.


Pēc pirmās izadītās rindiņas izskatās šādi - joprojām tāds vaļīgs un ne pārāk pēc šalles, bet tieši tā arī jābūt.
! Ja grib, lai šalle ir vaļīgāka - var adīt katrā caurumā, ja stingrāka, tad no viena caurumu 2 valdziņus. Es daru kā otrajā variantā, jo man labāk patīk, ka šallei ir saturīgāka. :) Bet abi varianti ir pareizi.


Kad visi 5 valdziņi izadīti, nākamo rindu adot atkal var redzēt kāda smuka maliņa veidojas. Ilgāk adot dzija mēdz sapīties/ satīties, tāpēc šeit vēlams pievērst uzmanību, lai maliņa būtu šāda glīta.


Pēc kādām 5 līdz 7 izadītām rindiņām jau adījums ir palicis stingrs - var redzēt kādi smuki valdziņi un izskatās jau pēc šalles. 
Tālāk adām cik garu vēlamies šalli. Man liekas, ka piemērots garums sanāk ar 1 ficīti, pat varbūt vēl nedaudz paliek arī pāri. Cik garu adīt mēru uz aci un tā kā adu sev, tad skatos pēc vajadzības kā konkrēto šalli nēsāšu.



Kad vajadzīgais garums sasniegts - atliek šalli noraukt. Noraucam tieši tāpat kā to darītu adot ar parasto dziju - 2 valdziņus saadot kopā.


Kad nonākam pie pēdējā valdziņa tam vienkārši izvelk dziju cauri un pavelk līdz ir nostiprinājies tāds kā mezgliņš, kad pavelkot var just, ka ir ok. :)


Kad šalle ir noraukta, atliek beidzamais - apdedzinu dzijas maliņas (pavisam nedaudz) un piediedzu pie šalles. 
Te var redzēt kā man sanāca - tāda kā maza cilpiņa/ volāns, kas pēc tam šallē nav redzams, jo apakšējie volāni sakrīt virsū. Tieši tāpat nostiprina arī šalles otru galu (tas, kas sākums).

Te jau abi gali nostiprināti - tā kā apakšējie volāni sakrīt virsū - tad nav redzama nostiprinājuma vieta.


Tas arī viss - MEŽĢĪŅOTĀ VOLĀNŠALLE IR GATAVA!



Piekritīsiet - nu ir taču vienkārši? :)

29 komentāri:

  1. Paldies par aprakstu! Pēc vairākkārtējas šīs tēmas atkārtošanas, ieintriģēji arī mani pamēģināt. :cD
    Izskatās piņķerīgi, bet kā jau Tu raksti, drošvien vienkāršāk ir pamēģināt, nekā lasīt. :c)
    Citos Tavos ierakstos par volānšallēm parādās dažāda veida dzijas. Kur Tu tās iegādājies?

    AtbildētDzēst
  2. Liki - ir tiešām vienkārši - noteikti iesaku pamēģināt! Sori, ka neatbildēju ātrāk - man kaut kā bija paskrējis garām šis komentārs.
    Bet attiecībā par dziju - esmu izmēģinājusies daudzas un dažādas, bet visforšākās krāsas, laba kvalitāte un izdevīgas cenas ziņā man liekas pasūtot no lapas www.yarn-paradise.com. Ja kādi jautājumi vai neskaidrības - droši raksti man uz e-pastu! :)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par šo skaisto skaidrojumu. Cik sanāk no vienas dzijas fices uzadīt garu šalli? Un kā pareizi šadai šalei pievienot vēl dziju, ja gribās garāku šalli? Lai Jums veicas!

    AtbildētDzēst
  4. Anonīms - atkarīgs cik smaga ficīte. Pamatā no vienas ficītes sanāk viena šalle. Ja pērk dziju Adeles veikalā, tad vajag 2 fices, jo viņiem ir tādas mazas un dārgas. Ja gribas garāku, tad vienkārši turpina adīt ar otro fici un savienojuma vietu apstrādā kaut kā līdzīgi kā sākuma daļu - apdedzini un piešuj. Lai izdodas! :)

    AtbildētDzēst
  5. Tu esi eņģelis, paldies tev par skaidrojumu.

    AtbildētDzēst
  6. nevar izmantot parasto dziju???

    AtbildētDzēst
  7. Anonīms, nav grūti - vajag pamēģināt :) sākumā tiešām liekas varbūt mazliet sarežģīti, bet tiklīdz šalle sāk izskatīties pēc šalles, tā lieta aiziet :)
    Vai var izmantot parasto dziju? Iespējams, ka var.. neesmu mēģinājusi pa starpām adīt ar parasto dziju.
    Prieks, ka noder & lai labi adās! :)

    AtbildētDzēst
  8. Sveiki,
    paldies par šo brīnišķīgo instrukciju!!! Izdevās lieliski!

    Gribēju pajautāt, kur visizdevīgāk pirkt dziju volānšallēm? Savai pirmajai šallītei pirku 100 gr pa 3,59.
    Ir kādi ieteikumi, var būt ir pieredze sūtīšanai no yarn-paradise, kā ir ar piegādēm, shippingiem un nodokļiem?
    Inese

    AtbildētDzēst
  9. Paldies par izsmeļošo pamācību..Izpētīju arī to dziju mājaslapu un arī man radas jautājumi-kā ar piegādi,vai nesanāk baigi dārgā piegāde?

    AtbildētDzēst
  10. Paldies! Izmēģināju un viss sanāca! (ar TĀDU aprakstu nemaz nevarēja nesanākt!!!) :)

    AtbildētDzēst
  11. lūdzu pasakiet kāda dzija tajā mājas lapā jāizvēlas cik maksā piegāde un cik ilgi jāgaida???
    Paldies!

    AtbildētDzēst
  12. nu jā tajā lapā dzija 1 gab-100 grami maksā 1,75 ls, bet jāņem katra krāsa pa 4 gab, uzreiz 7 ls. piegāda ar dpd 2-4 dienās maksā daudz- ap 21 ls, tāpēc Rīgas sievietes iesaku kooperēties,gan dzijas kamolinus tos 4 dalīt, gan to maksu, es būtu gatava mēgināt. vajag iesaistīt visus kas to dziju grib nemt pa vairāk, tad raxtiet un te un domāsim kā sakonektēt.
    ja pa pastu suta to dziju, tad sūta ap 4 nedēlām un cena atkarīga no svara un 1 paka- tie 4 kamoliņi maksā jau 5ls:(Alīna

    AtbildētDzēst
  13. Sorry piegādes 21 ls būs par 6 pakām-24 kamoli, tā cena aug,pie, 10 pakas-- 40 kamoli- 32 ls

    AtbildētDzēst
  14. draugos viena meitene šīs dzijas pārdod pa 3,5 ls

    AtbildētDzēst
  15. Rīgā var nopirkt veikalā pa 2.70 ls. bāzēs droši ka lētāk... mani tikai uzjautrināja par adatu izmēru - tā kā šo šalli ada pa cilpiņām, grūti iedomāties, ka šalles "vaļīgums" atkarīgs no ADATU izmēra. pāŗējais pa smuko.

    AtbildētDzēst
  16. Cenas sūtot no y-p lapas ir atkarībā no dzijas un izvēlētā piegādes veida. Cik tagad esmu beidzamās volāndzijas sūtījusi sanāk apmēram 2,60 līdz 2,80 robežās par vienu ficīti. Un jā, tā kā jāsūta vismaz 4 ficītes no vienas krāsas, tad izdevīgi ir kooperēties, ja vien pašam nevajag 4 vienādas šalles.

    Beidzamajam anonīmajam komentētājam - tie ir mani novērojumi, bet nu katrs jau var adīt ar kādām adatām vēlas.. :)

    AtbildētDzēst
  17. Liels paldies par jauko pamācību! Ļoti noderēja!
    No manas pieredzes - Rīgā, G.Merkeļa ielā ir pagrabveikaliņš "Dzija" - tur nopirku volānšaļļu dzijas ficiti pa Ls 2.70. Šallītei pietiek ar vienu ficīti- iznāk gara šallīte.

    AtbildētDzēst
  18. Ja gribas ļooooooooti, ļooooooooti garu šallīti es salieku kopā pirmās ficītes 2 pēdējos caurumus ar otrās ficītes 2 pirmajiem caurumiem - vienu pret vienu, un tā saadu abas ficītes kopā. Ja nepatīk, ka uz šīs robežas kaut kas spurgalojas(dažreiz gan nemaz beigās nevar atrast, kur tas saadījums bija), tad ar šujamadatiņā ievilktu atbilstošas krāsas diegu vēl kaut ko abām ficītēm uz robežas sašuj kopā.

    AtbildētDzēst
  19. Andra, visu cieņu - bet ja ir dzija ar vienāda lieluma cilpiņām, tad adījumu nekas nevar ietekmēt - ne adatu resnums, ne adītāja stils. vienīgais - ja neada katrā cilpiņā, bet kādu izlaiž. adījuma "vaļīgumu" nosaka tieši cilpiņu izmērs. un ja tas ir vienāds???? Fizikas likumi, ko nu pret tiem...

    AtbildētDzēst
  20. p.s. ja šalli grib gaisīgāku un lai volāni neklājas tik blīvi viens uz otra, ada tikai ar pavediena augšējām cilpiņām (šeit ir praktiski ar otru rindu).

    AtbildētDzēst
  21. Anonīms Nr.1 - paldies par ieteikumu - neesmu Merķeļa dzijas ielas veikalā bijusi, tā kā būs jāaiziet paskatīties. :)

    Anonīms Nr.2 - jā, es arī tā esmu darījusi un viss forši turas. Kā reiz nesen vienu šalli mazgāju veļasmašīnā - kādu, ieliku, tādu izņēmu - tas ar domu, ka nekas nebija mainījies. ;)

    Beidzamajam anonīmam - ja ada caur vienu cilpiņu 2 valdziņus, kā tas ir darīts manā aprakstā, tad ir nozīme adatu izmēram, jo adījums sanāk nevis pļurīgs, bet stingrs. Atkārtošu vēlreiz - tie ir mani novērojumi un katrs, protams, var adīt kā vēlas.:) Jā, ja šalli grib gaisīgāku un lai volāni nav tik blīvi - tad ada katrā cilpiņā vai pat kādu izlaižot - tad tiešām adām nebūs nozīmes attiecībā uz blīvumu, tad vienīgais jautājums ir ar kāda lieluma adatām pašam ir visērtāk.

    AtbildētDzēst
  22. Paldies par aprakstu, man likās vienkārši un ļoti saprotami. Šallīte sanāca ļoti skaista :)

    AtbildētDzēst
  23. Paldies par aprakstu...fantastiski viegli un skaidri uzrakstīts...piektdien pēc šīs pamācības uzadīju savu pirmo volānšalli...aptuveni 3.5h un superīgā šallīte gatava.

    AtbildētDzēst
  24. Mamma nemāk adīt :D :D :D

    AtbildētDzēst
  25. Tīrais nieks var adīt ļoti viegli, bet ja negribās tad jau uz veikalu! Zinu, ka Preiļos tāda šalle maksā 7ls kad dzirdēju es neticēju! Izdevīgāk ir noadīt tikai tas, ka vairāk laika, bet tā aizej uz veikalu nopērc un ej lielies ar jauno šalli, bet tā ja tu pats noadi vēl vairāk var palielīties!
    Katram sava griba kurš iet pērk, bet kurš iet pērk diegus un sēž tumšajos ziemas vakaros un ada! :DDD Novēlu veiksmi kas ada, jo es māku adīt, bet ja nemāk domāju, ka tam liksies, ka tas nav iespējams!! VEIKSMI! :***

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Prieks, ka izdevās uzadīt :) Uzadīt pašam noteikti ir lētāk, nekā pirkt jau gatavo. Lai labi nesājas :)

      Dzēst
  26. paldies ta sgan palīdz pēc jūsu aprakstiem esmu uzadijusi vairākas šales un tas pa tiešām ir lētāk nekā pirkt gatavu

    AtbildētDzēst
  27. Beidzot atradu,kā no šādas dzijas var uzadīt šallīti,.! Nenožēloju,un pamēģināju! Izrādās,tik vienkārš! Tagad sēžu adu, tikai ļoti nogurdinoši acīm pagaidām.
    Paldies par šo vienkāršo pamācību

    AtbildētDzēst