otrdiena, 2012. gada 14. februāris

Biskvīta kūka


Nesen laukos cepu kūku. Vienkārši tāpat - bez konkrēta iemesla un gaviļnieka. Pildījums, rotājums un arī pati recepte pielāgota, lai iztiktu ar tām sastāvdaļām, kas mājās, jo laukos veikali vakaros nestrādā. Rezultātā sanāca garda, jo garda biskvīta kūka. Ja pildījums ir variējams jautājums un nākamreiz varbūt liktu ko citu, tad paši biskvīti bija tik gaisīgi un mīksti un garšoja pēc tiešām īstiem biksvītiem, ka saskrien siekalas mutē tagad atceroties. :)

Vajadzēs (biskvītam):
1) 8 olas
2) 4 ēdamkarotes miltu
3) 2 tējkarotes ūdens
4) 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
5) 8 ēdamkarotes cukura (bez kaudzes)
6) 2 tējkarotes vaniļas cukura

Pildījumam/ rotājumam:
1) svaigas blenderētas upenes ar cukuru (manā gadījumā atsaldētas vai der arī jebkāds cits ievārījums)
2) vaniļas krēms (man bija jau gatavs Spilvas no burciņas)
3) mascarpone siers - apmēram 1/2 no kastītes (man bija tāda, kas standarta tilpuma)
4) 4 - 5 ēdamkarotes Spilvas olu liķiera mērce (tā, kas no burciņas)
5) svaigas sasaldētas dzērvenes
6) gaišā rīvmaize

Sākotnēji, kad izlasīju recepti - mani ļoti mulsināja olu un miltu proporcija un pirmā doma, ka būs daudz, daudz par šķidru, bet nē - viss sanāk perfekti. Biskvītu receptes avots: sena padomjlaiku recepšu pierakstu kladīte. 

Sāk ar olu baltumu atdalīšanu no dzeltenumiem. Baltumus saputo stingrās putās, savukārt dzeltenumus saputo kopā ar cukuru. 


Tālāk dzeltenumiem pievieno miltus, cepamo pulveri, ūdeni un visu izmaisa. Tad baltumu lēni iecilā dzeltenumā. Rezultātā sanāk tāda gaisīga masa. 


Kūkas formu nedaudz ietaukoju un apkaisīju ar rīvmaizi. Iespējams varēja bez tā arī iztikt, bet man vienmēr liekas, ka piedegs. Cepu uz apmēram 180C 30-40min. Gatava tad, kad viegli zeltaina un ar kociņu iedurot vairs nav mitra. 

Rezultātā sanāca milzīgs un uzpūties biskvīts. :) Kamēr dzisa gan nedaudz sakritās, neskatoties uz to, ka dzesēju apklātu ar dvielīti. Nezinu, iespējams, pie vainas tas, ka cepot ik pa brīdim jeb pārāk bieži virināju cepeškrāsni un baudīju vai jau nav gatava. :)

Kad biskvīts atdzisis - griezu uz pusēm - sanāca 2 glīti samērīga biezuma biskvīti. Pildījums visnotaļ variējams jautājums. Mans šoreiz bija - no visa, kas mājās - un būtu kaut kā piemērojams. Nebija slikti, bet noteikti, ka var arī savādāk. 

Uz apakšējā biskvīta smērēju Spilvas vaniļas mērci. Ja otrreiz taisītu tieši tādu pašu kūku - mērcīti vārītu pati, jo šī likās, ka īsti negaršo pēc vaniļas. Tad tālāk pa virsu svaigas sablenderētas upenes ar cukuru. 


Kūkas ārpusi apsmērēju ar maskarpones siers + Spilvas olu liķiera mērce. Pārsteidzošā kārtā abas sastāvdaļas kopā ir gana garšīgas un nav šķebinošas, kā tas man liekas, ja katru ēstu atsevišķi. Man par pārsteigumu siers ar mērci kaut kā interesanti izreaģēja un sastinga tā it kā želatīns būtu klāt piebērts. Visbeidzot sānus nedaudz apbārstīju ar gaišo rīvmaizi un kūkas augšu rotāju ar saldētam dzērvenēm. 


Cepu vakarā, ēdām no rīta brokastīs. Bija gardi! :)


Un kā Jūs cepat biskvītu/ pildāt biskvītus? Ja biskvīti man liekas tuvu ideālam, tad ideālais pildījums vēl ir izziņas procesā. :) 

4 komentāri: