svētdiena, 2012. gada 4. novembris

Ķirbju kūka


Draudzenes iedvesmota brīvdienās cepu ķirbju kūku. Ja kūkas sāk cept tie, kas to agrāk nav darījuši un vismaz desmit cilvēku saka, ka tā ir izcili garšīga un prasa pēc papildporcijas - tad tik labu recepti es nevaru atturēties nepameģinājusi.

Turklāt ķirbju kūka man jau izsenis bija iestāvējusies zem kategorijas "vajadzētu izmēģināt". 

Cepu pēc šīs receptes, kuru man ieteica draudzene. Paldies Upenei (Ilzei) - gan kūka, ka gan blogs man ir jaunums. :) 

Bet tālāk seko bet.. 
Ilgāku laiku tagad neko nebiju cepusi, tāpec sākot šiverēties, idejas visnotaļ raisījās, kā rezultātā izdarīju dažas atkāpes no receptes un attīstīju improvizāciju. Un šādi kā reiz laikam nevajag darīt, ja recepte jau ir ideāla. 

Atšķirībā no oriģināla man bija:
1) 600g ķirbja biezenis
2) 400g kondensētais piens
3) 60g sviests
4) 2 olas
5) 8 (pilns pipetes tilpums) devas organiskā vaniļas ekstrakta
6) 2 citronu sula
7) 160g mannā
8) šķipsniņa sāls

Darīt gan darīju visu kā pēc receptes: atdzesētu ķirbja biezeni sajauc ar kondensēto pienu, izkausētu sviestu, olu, vaniļu, citronu un mannā. 


Tā kā pieliku stipri vairāk citronu, tad mīklai it nemaz nebija jūtama ķirbja garša un arī būtiski mazinājās salduma sajūta no kondensētā piena. 

Liku cepties. Cepu, cepu, bet kad stunda jau bija pagājusi - mana kūka arvien nebija gatava. Iespējams tāpēc, ka pieliku vairāk citronu, lai gan tieši tāpēc arī liku vairāk mannā. Lai nu kā stundas vietā man cepās stabili pusotru stundu un arī tad ņēmu ārā tikai tāpēc, ka bija skaidrs - vēl drusku un sadegs, lai gan vidu likās, ka vajadzētu varbūt vēl cept. 


Bet mana sliktākā ideja = improvizācija ir tālāk sekojošais. Izdomāju, ka mērces nekādas negribu, ogas atsaldēt arī negibu, bet tā vietā gribu uz virskārtas karameli. :)

Kur man šī ideja radās - nezinu...
Bet taisīju karameli - mazdrusciņ ūdens, cukurs un tad kad, tas viss jau viegli brūns, vēl nedaudz sviesta. Mmm.. cik popkornīga un salda man liekas tā smarža.


!Tiem, kas taisīs karameli pirmo reizi - iesaku nekādā gadījumā nemēģināt neko vārīšanās procesā nogaršot un neuzliet sev virsū, jo masa ir tiešām nežēlīgi karsta un var ļoti, ļoti applaucēties. Kad ir gatava - ātri cietē, bet vienalga joprojām ir karsta un var apdedzināties. 

Noziedu savu kūku un ļāvu atpūsties. 

 

Kur ir problēma? 
Kūka bija it kā garšīga - kaut kas pēc citroniem un kaut kas no ceptas mannā putras/ pudiņa (to vidu tomēr vajadzēja drusku vairāk izcept), bet karamele - nu kā jau karemele = ļoti salda. Daudz, daudz par saldu šai kūkai. Un tā kā uzlēju vēl visai biezā kārtā, tad sanāk pamatīga grauzšana, kas savukārt galīgi neiet kopā ar kūkas struktūru kā tādu. Un visbeidzot no rīta secināju, ka pa nakti karamele sākusi mazdrusku kust, jo kūka nav sausa.

Bet ir arī priecīgā ziņa - maniem visiem, kur vedu kā ciemakukuli garšoja (vai varbūt bija vnk ļoti pieklājīgi) :D


Tā kā ķirbja biezeni sataisīju dubultā devā, tad nākamnedēļ mēģināšu vēlreiz - tagad gan punkts punktā pēc šīs vai kādas citas receptes un noteikti bez glazūras. :) 

Padalieties - kāda Jūsu ķirbja kūkas recepte?

2 komentāri:

  1. Musmājās kūka pēc sšīs receptes tiek taisīta ļoti bieži. Jo tajā nav miltu. Bet ir ķirbis, ko citādi diezgan grūti iebarot visai ģimenei. Tad lūk kādus secinājumus esam izdarījuši:
    1) kūka noteikti jāēd auksta un nekādā gadījumā nav jāgaida, kad cepoties tai būs gatavs vidus, jo gatava tā ir tikai atdziestot - tad to var sagriezt un ēst gabalos. Citādi tāda karsta putra vien sanāk.
    2) viena bundža kond. piena ir drusku par daudz ( par saldu) šai receptei, tāpēc lietojam ~3/4 bundžas

    Un, attiecīgi - ja vairāk ķirbja sanāk, tad vairāk mannā jāpieber. Bet, ja taisa precīzi pēc receptes, tad galā sanāk tāda ļoti viegli griežama un ēdama, ļoti salda kūka.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Laine, forši, ka pastāstīji.. kā reiz to citronu liku vairāk, jo likās par saldu, tāpat kā cepu, cepu un nelikās arvien gatava. Būs vien jāmēģina man vēlriez :)

      Dzēst