trešdiena, 2012. gada 22. februāris

Kaneloni ar malto gaļu un sieru


Nesen taisīju vakariņās kaneloni ar malto gaļu un sieru. Mm.. cik gardi, bet jāsaka kā ir - arī gana trekni un laikietilpīgi. Man liekas, ka vairāk tāds īsts brīvdienu pusdienu ēdiens, jo drusku pārēšanās neizbēgama un taisīšana arī tāda kārtīga pusotra stunda. Bet ir garšīgi! :) Pavisam noteikti garšos visiem lazanjas un makaronu cienītājiem.

Vajadzēs (12 kaneloni): 
1) apmēram 300 g maltā gaļa
2) apmēram 1/2 no mazās burciņas Spilvas tomātu pastas
3) 2 daiviņas ķiploka
4) kaneloni makaronu trubiņas (man izgāja tieši 1/2 no kastes)
5) apmēram 150 - 200g siers (daudzums variējams pēc ieskatiem)
6) sāls un pipari pēc garšas
7) nedaudz eļļa (kur apcept ķiplokus)

Bešamela mērce:
1) 40g sviesta
2) 40 g miltu (man bija drusku vairāk)
3) 0,5l piens
4) sāls pēc garšas
5) rīvēts muskatrieksts

+ apmēram 100g saldā krējuma

Sāku ar maltās gaļas sagatavošanu, jo tai, pirms likt to kaneloni makaronos, ir jāatdziest. Sīki sakapātu ķiplokus apcepu/ apsutināju eļļā. Kad ķiploki nedaudz zeltaini pievienoju gaļu + sāli un piparus. Kad gaļa izsutinājusies un var redzēt, ka ir gatava - liku klāt tomātu pastu. Tomātu pastas daudzums noteikti variējams katram pēc garšas. Vēl labāk varētu būt paštaisīta pasta ar svaigiem tomātiem, bet nu tas tad tikai vasarā - ar īstiem svaigajiem tomātiem. Kad tomātu pasta ar gaļu sasautējusies - pildījums gatavs un var likt dzesēties. 


Tālāk, kamēr gaļa dziest, taisīju bešamela mērci. Nereti esmu dzirdējusi, ka saka, ka šī mērce ir sarežģīta, utt.., bet man liekas, ka viss ir ļoti vienkārši, jo pēc būtības jau tāda pavisam parasta miltu jeb baltā mērce vien ir. 

Katliņā vai pannā (bet tad vēlams gana dziļā) izkausē sviestu. Kad sviests ir izkusis, pievieno miltus un maisa. Rezultātā sanāk tāda dzeltenīga masa. Kad visi milti izmaisījušies, lej klāt pienu un atkal izmaisa. Kad viss piens ieliets, tad tālāk maisa ar putojamo slotiņu, jo mērce sāks pamazām biezēt. Pirms vēl mērce pilnīgi sabiezējusi, pievienoju sāli un rīvētu muskatriekstu. Mērce gatava, tad, kad var redzēt, ka biezums vairs būtiski nemainās. Viss kopējais vārīšanas/ maisīšanas laiks ir apmēram 15 minūtes. Kad mērce ir sākusi biezēt, svarīgi, lai plīts temperatūra nav liela un jāmaisa bez apstājas, jo citādāk var visai ātri piedegt. 


Pa šo laiku atdzisusi vai vismaz padzisusi ir maltā gaļa. Tai jābūt tādā siltumā, lai var pieskarties ar rokām. Vēl pirms sāk pildīt kaneloni sarīvē sieru. 

Tad tālāk ņem kaneloni makaronus. Man viņi atgādina tādas lielas trubas. :) 


Pildīšana pavisam vienkārša - ar tējkarotīti liku gaļu makaronā, tā lai vienmērīgi piepildītu pilnu. Savukārt no abiem sāniem liku sieru, lai gaļa nekristu laukā. Bildē var redzēt, kur ir gaļa un kur no abiem galiem ir siers.


Sapildītos kaneloni kārtoju stikla traukā. 

!! Svarīgi - nekad nelikt kaneloni apakšā bešamela mērci, jo man tā vienmēr ir piededzis. Esmu mēģinājusi apakšā nelikt neko, bet tad, man liekas, ka pārāk sausi sanāk, apakšā trauku iesmērēt ar sviestu - arī tas pats, tāpēc, kad viss trauks pilns, tad parasti pārleju nedaudz saldo krējumu, kas savukārt cepjoties sasūcās/ sacepās. Šādi ar saldo krējumu - nekad nekas nav piededzis.

Pa virsu kaneloni lieku bešamela mērci - svarīgi, lai noklāta pilnīgi visa virsma, jo savādāk tajās vietās, kur mērce nebūs - paliks ciets. Un mērcei savukārt pa virsu uzber sarīvēto sieru. 


Visu šo lieku cepties sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 180-200C uz 30 līdz 40 minūtēm. Kaneloni ir gatavi, kad iedurot ar dakšiņu var just, ka makaronu trubiņas ir palikušas mīkstas un saldais krējums no apakšas sasūcies. 

Klāt vienmēr taisu kādus svaigos salātus, jo citādāk traki kalorijām un miltiem bagātīgs ēdiens sanāk. Lai labi garšo! :)

Kā Jūs taisāt kaneloni makaronus? 

Esmu lasījusi arī par pildījumiem ar biezpienu un spinātiem, u.c. veģetārajiem variantiem, bet pagaidām neesmu tādus mēģinājusi. :) Un vēl - varbūt Jums ir kādas citas alternatīvas - ko likt apakšā, izņemot saldo krējumu?

32 komentāri:

  1. Droši vien ļoti garšīgi, bet arī laikietilpīgi. Man ļoti garšo lazanjas, kuras var pagatavot daudz ātrāk :)

    AtbildētDzēst
  2. Fantastiski izskatās. Varbūt kādreiz sasparošos uz tādu varoņdarbu, līdz šim nebiju neko tādu redzējusi. Bet no otras puses, varbūt labāk tomēr izvēlēties kādu citu jaunu ēdienu eksperimentiem, tur savas tūkstoš kalorijas uz porciju. :)

    AtbildētDzēst
  3. Mans favorīts ir kaneloni, kas pildīti ar fetas sieru un šampinjoniem.
    Un tiem, kam baida tā pildīšana trubiņās, varu tikai pateikt, ka tas nemaz nav tik ilgi, kā varētu likties. :)

    AtbildētDzēst
  4. Inguna - jā, ir garšīgi un pat ļoti līdzīgi lazanjai.

    Diāna - kaloriju tur tiešām milzums, bet pagatavošana nepavisam nav tik trakoti sarežģīta kā varbūt pirmajā brīdī liekas.. Nu tāds īsts brīvdienu ēdiens. :)

    Evija - paldies par recepti - būs jāpamēģina :) Fetas siers nekūst cepot?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sajaucu, taisu ar Fitaki nevis Fetas sieru.
      Šī laba recepte: http://kikasvirtuve.blogspot.com/2011/08/cannelloni-ar-fitaki-sieru-un-senem.html

      Dzēst
  5. Šie man ļoti garšo no studiju laikiem! :))) Bet mājās kaut kā nesanāk saskaņot viedokļus ar mīļoto vīrieti:D Viņam šķiet, ka pārāk trekns ēdiens. Būs jāparāda Tavas bildes, varbūt tad mainīs domas un sapratīs, ka tas ir garšīgi un reizi pa reizei drīkst:)))

    AtbildētDzēst
  6. Es apakšā lieku sagrieztus svaigos tomātus, vai konservētos.

    AtbildētDzēst
  7. Pildīju ar neceptu maltas gaļas ar ķiplokiem pildījumu, sautējot aplēju ar ļoti daudz saldo tomātu mērci, faktiski sautējās tomātu mērcē, liku traukā ar vāku un sautēju stundu 200 gr. cepeškrāsnī, mēli varēja norīt cik garšīgi bija!

    AtbildētDzēst
  8. Ļoti ātri un gardi. Pievienoju klāt kokos pienu.

    AtbildētDzēst