pirmdiena, 2012. gada 27. februāris

Ķirbju krēmzupa ar kausēto sieru


Ķirbju krēmzupa ir viena no manām mīļākajām zupām, jo tā ir tiiikk garda + pavisam vienkārši pagatavojama. Recepte par godu manai mammai - viņa sapratīs kāpēc. :)

Vajadzēs:
1) ķirbis (ņemu uz aci, šoreiz apmēram 1,2kg sasaldēta ķirbja)
2) 1 vidējs burkāns
3) 1 liels kartupelis
4) 1 liels sīpols
5) 2 paciņas Dzintara kausētā siera
6) sāls un pipars pēc garšas
7) grauzdiņi (jau gatavi vai paštaisīti - cepeškrāsnī sakaltēta maizīte)

Sasaldēto ķirbi, kopā ar sīpolu, burkānu un kartupeli + garšvielām liek katlā un pārlej ar ūdeni, tā, lai apmēram 1/2 no dārzeņu tilpuma katlā būtu nosegti. Vāku virsū un vāru apmēram 15 minūtes.


Pa to laiku ķirbis jau ir atkusis un viss pamazām sācis vārīties. Ja liekas, ka ūdens par maz, pieleju vēl nedaudz. Bet tā kā no dārzeņiem arī izdalās ūdens/ sula - ja vien negrib, lai zupa būtu ļoti šķidra, nekādā gadījumā nevajag ūdeni vairāk kā paši dārzeņi. Vāru kamēr burkāni un visas pārējās sastāvdaļas mīkstas. Tā īsti laiku nekad neesmu uzņēmusi, bet apmēram 20 - 30min.


Kad dārzeņi mīksti - gandrīz gatavo zupu pārleju bļodā un sablenderēju. 


Tālāk sablenderēto masu leju atpakaļ katlā un uz mazas uguns sildot pievienoju klāt kausēto sieru + pēc vajadzības sāli, piparus. 


Ēdu kopā ar grauzdiņiem. Agrāk pirku jau gatavus mazus grauzdiņus ideālos kubiņos, tomēr pēdējā laikā, man liekas, ka viņi pārāk ķīmiski garšo, tāpēc grauzdēju cepeškrāsnī ar sviestu vai olīveļļu nedaudz apsmērētas/ aplietas sēkliņu maizes šķēlītes. Lai gan grauzdiņi nav tik glīti - garša daaauudz labāka kā veikala grauzdiņiem. 

Lai labi garšo! :)

Kā Jūs taisāt ķirbju krēmzupu? Es nesen izlasīju recepti, kur klāt pievieno kokosriekstu pienu (siera vietā) - tā tagad nākamā manā plānā, ko izmēģināt.

28 komentāri:

  1. Es nojaušu, kas man brīvdienās būs jāēd. :D

    AtbildētDzēst
  2. Brr... ķirbis un visādi no tā gatavoti ēdieni man negaršo, laikam bērnības trauma no ķirbju + mannā piena zupas, ko deva bērnudārzā.

    AtbildētDzēst
  3. Nu ķirbis ar mannā arī man ir kaut kāds absolūti nesavienojams garšu salikums, tāpat kā marinēts ķirbis, ķirbis ar cukuru un krustnagliņām vai pankūkas - visos šos ēdienus atceros nelabprāt.. :D toties ķirbju krēmzupa, mafini, kur pievienots ķirbis mīklā - ir pa foršo :)

    AtbildētDzēst
  4. Mmm...tik garsigi sanaca :-)
    Vel garsai klat pieliku divus selerijas katus.

    AtbildētDzēst
  5. Super garšīgi, paldies par recepti.

    AtbildētDzēst
  6. Paldies par vienkarso recepti un ,protams, garsigo! :) vienmer mekleju ko viegli pagatavojamu un satigu..kremzupa ir ideals variants! :)
    Labu apetiti visiem :)

    AtbildētDzēst
  7. Laba recepte! Iesaku vēl mazliet pierīvēt muskatriekstu ,ideāli piestāv šai krēmzupai!

    AtbildētDzēst
  8. Es no garšvielām vēl klāt pierīvēju muskatriekstu, mūsmājas ļoti labi garšo tā.

    AtbildētDzēst
  9. Pad.laikos esot bijushi tikai lopbariibas kirbji, taapeec tik sliktas atminas. Tagad tik daudz skirnu! Es daudz ko gatavoju no kirbjiem, pat mannas putru! Pavaaru kirbiiti, sablendeeju, lai nepaliek gabalini, pieleju pienu, mannu un vaniliju. Taapat auzu putru. Veel kirbju karbonaades ir tik garsiigas! Ceo taapat kaa kabacu un ir veel garsiigaak. Deelam garso saldaas. Izcepu un apkaisu ar kaneeli un cukuru. Man - saalaas

    AtbildētDzēst