ceturtdiena, 2013. gada 7. februāris

Sirsniņu zupa


Kas šodien pusdienās?  - SIRSNIŅU ZUPA :)

ZUPA, jo kaut kāds nelāgs vīruss arī mani ķēris un tados brīžos man liekas, ka īsti laikā ir tieši zupas
SIRSNIŅU, jo šonedēļ mājās sēžot esmu gandrīz vai nepieklājīgi daudz laika pavadījusi pie datora. Un tā nu klejojot iekš Pinterest uzgāju foršu ideju - kā no burkāniem izgriezt sirsniņas.

Darīju visu pēc pamācības, tomēr nebūt tik raiti nevedās.. tāpēc mana īsa versija īsos soļos un ar īsiem komentāriem

Ņemam nomizotus burkānus. 
Piemērotāki būs lieli burkāni un tādi, kas nav ar visādiem šķībumiem. Tie, kas man te redzami bildē - pirmo lielāko es sabojāju, otro mazāko pat nesāku - tāds ir daudz par mazu priekš šī mērķa.

  
Burkānā iegriež divas ieslīpas līnijas, kas veidos sirsniņas viduTad tālāk pa augšu iegriezto daļu - pec iespējas uzmanīgāk izņem ārā.


Šajās bildēs ir mans pirmais burkāna griešanas mēģinājums un ir redzams, ka man ne pārāk sekmējās ar tā vidus izņemšanu, tapēc ir nelīdzens. 
Nelīdzenumu pielaboju ar dārzeņu mizojamo nazīti, bet (!) tā nav pareizi, jo gropītes daļa līdz ar to zaudēja spicumu - pēc tam griežot sirsniņas - vidus izliekums nebija spics.  

Te var redzēt  - kādam aptuveni jābūt tam vidum, lai griežot beigās ir kā sirniņas. Un tad nu no šī tālāk jāpiekoriģē sirsniņas forma.


Pirmo burkānu mēģināju uz sajūtām un sapratu to, ko jau sen zināju - man nav nekādu tēlnieka dotību, tāpēc mizoju, mizoju līdz beigās attapos pie burkāna vidus. 

Risinājums šai problēmai man bija, ka aptuveni ar nazi uzzīmēju sirsniņu burkāna galā - un tad izejot no tās formas - koriģēju pārējo burkānu. 

  
Koriģēšana jeb burkāna mizošana sanāk lielāka nekā varētu sākotnēji iedomāties, tāpēc ir svarīgi, lai burkāns būtu tiešām gana liels.


Sākumā formu veidoju no abiem burkāna galiem, bet tā sanāk tikai lieka laika tērēšana, jo sākot griezt šķēlītēs - ik pa laikam prasās atkal pielabot sirsniņas sānus. Tāpēc lietderīgāk ir tikai no viena sāna un tad koriģēt pēc vajadzības.

Galvenais secinājums - ir pa smuko, bet nav pa ātro. 

Mūsmājās zupas katls nav milzīgs un burkānu sirsniņas rezultātā ieguvu apmēram tik daudz cik pirmā bildē redzamais zupas sķīvis. Un uz to (burkāni jau man bija samizoti) man aizgāja aptuveni 2h... tāpēc, kad pacietība jau mani bija galīgi pametusi - atlikušos burkānus vienkārši sarīvēju

P.S.Kā Jūs domājat - vai vīrieši pamana, ka burkāni = sirsniņas? :)

4 komentāri:

  1. Jauki! Bet man laikam gan trūktu pacietības.
    Vīrieši pamana. Es vienmēr kartupeļu biezeni krauju sirds formā. Bet biju ļoti aizkustināta, kad man vīrs reiz uzvārīja zupu ar puķītēm no burkāniem. Tik traki kā Tu viņš nebija mocījies, bet bija iegriezis piecās vietās burkānā tādus kā ķīļus un tad sašķēlējis. Tā kā viņš ikdienā nav neko pārmērīgi romantisks, tad es biju uz mutes.

    AtbildētDzēst
  2. ... man galvenais, lai mans vīrietis nepamana, ka ēdienā ir burkāni!!! :)))))) (jo viņam tie negaršo)

    AtbildētDzēst
  3. Man kā Aijai, ģimenē nevienam vīrietim negaršo vārīti burkāni, es tos drīkstu tikai rīvēt priekš zupas, bet labāk, ja tie vispār nav redzami:)Bet doma ļoti interesanta! Veseļojies!

    AtbildētDzēst
  4. Diāna - cik forša ideja par tām puķītēm :) Jāatcerās man ar kādreiz tā izmēģināt.

    Bet runājot par burkāniem - pret tiem mērenās devās man dzīvesbiedrs neiebist.. to, ka burkani ir sirsniņas - gan redzēju tikai es pati :) bet nu - ar sevi iepriecināt ir forši.. un šādas mazās lietiņas man tiešām liek iesmaidīt :)

    AtbildētDzēst