trešdiena, 2011. gada 31. augusts

Ābolu biezenis ar kondensēto pienu


Šo ir SUPERRR garšīgo ābolu biezeņa recepti man izstāstīja draudzene. Tā noslēpums ir kondensētais piens un rezultātā garša sanāk nu ļoti, ļoti līdzīga Spilvas ābolu biezenim. :)

Šķiet, ka ābolu biezenis ar iebiezināto pienu šoruden ir modē, jo runājoties ar kolēģēm secināju, ka ne es vienīgā fanoju par šo recepti. 
Bet tiem, kas vēl nezina & nav izmēģinājuši - tiešām iesaku! :)

Vajadzēs:
1) 3kg nomizoti un no serdēm iztīrīti āboli (es ņēmu dzidros ābolus)
2) apmēram 300g cukura (daudzums variējams individuāli pēc garšas)
3) 1 bundžiņa kondensētais piens (ar cukuru)
4) 200ml ūdens

Sagrieztos ābolus aplej ar ūdeni un vāra uz nelielas uguns, līdz āboli maina krāsu un sāk daļēji izjukt. Tad pievieno cukuru un turpina vārīt,  lai cukurs ir izšķīdis (es turpināju vārīt vēl apmēram 5 min un maisīju, lai nepiedegtu). 
Iegūto masu atdzesē un pēc tam sablenderē, lai iegūtu vienmērīgu un krēmīgu konsitenci. Pēc tam pievieno kondensēto pienu un atkal visu sablenderē/ saputo kopā un liek vēlreiz katlā vārīties, lai "uzmet burbuli". Tālāk lej karstās, izsterilizētās burciņās un glabā vēsumā.

Ievārījumi nepavisam nav mans aicinājums, bet šis tiešām ir ļoti, ļoti garšīgs un, manuprāt, ideāls pie brokastu putras, maizītēm, cepjot kūkas, u.c. nezcik iespējamajiem pielietojumiem.. vai vienkārši ēdot karotēm :)


Kopējais gatavošanas laiks nav ilgs, ja neskaita atdzišanas procesu un ābolu samizošanu. Iespējams, ka var arī nemizot, bet tādu variantu neesmu izmēģinājusi.
No sastāvdaļās minētā daudzuma man sanāca piecas pilnas 0,5l burciņas + viena nedaudz mazāka tilpuma.

Un te jau manas burciņas bez balles tērpa - gatavas doties atpakaļ uz ledusskapi :)


Jūtu, ka manas brīvdienas paies uz šī ābolu biezeņa viļņa, turklāt vismaz trīskāršā apjomā no sākotnējās receptes :) 

Un kāds ir Jūsu mīļākais ievārījums? :)

39 komentāri:

  1. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Receptē taču rakstīts... Rūpīgāk jālasa.

      Dzēst
  2. O! Šito gribu, gribu, gribu! Spilvas burciņu varu izēst vienā piegājienā. :c)
    Vispār mans mīļākais ir nepārvārīts zemeņu ievārījums. Tā, lai ogas vēl veselas.

    AtbildētDzēst
  3. ē šitais gan feins izskatās un izklausās :)
    es arī gribu
    bet kā lai ieplāno ko tādu vēl pagatavot tā jau savā saspringtā rudens gatavošanas grafikā :D

    AtbildētDzēst
  4. Diāna - jā, tas kondensētais piens, kas ar cukuru. Vienīgi vajag tiešām īsto, jo sev par pārsteigumu konstatēju, ka arī kondensētajam pienam nu ir pieejams t.s. produkta izstrādājums.

    Liki un Madara - iesaku tiešām uztaisīt! :)

    AtbildētDzēst
  5. :))) Parādes tērps burciņām burvīgs! Bērni, vai lielie kārumnieki noteikti neļauj ilgi burciņām glabāties:D

    AtbildētDzēst
  6. Tikko priecīga nomizoju ābolus. Nu tik sākšu gatavot šito ņammu. :) Paldies!

    AtbildētDzēst
  7. Vakar(nakt) pagatavoju. Nu, trakoti garšīgi!
    Vīram tika tā privilēģija katlu izkasīt un pirmais, ko viņš teica - atgādina bērnību! :c)

    AtbildētDzēst
  8. Izdevās supergaršīgi. Ņēmu aptuveni tādu pašu daudzumu ābolu, taču rezultātā lielu daļu jau biju izļeksējusi pirms ielikšanas burciņās. :) Vīram arī dikti iet pie sirds. :) Tā kā būs jātaisa vēl. :)

    AtbildētDzēst
  9. es ar' pievienojos 'bērnības cienītājiem', šovakar buršu augšā (ja nebūs nekādi force majore)
    paldies par receptīti!

    AtbildētDzēst
  10. Ak, cik forši, ka kādam mana recepte noder un vēl jo vairāk - ar garšo :)
    Liki, Dux un Daiga - uz izdošanos! Es ar noteikti taisīšu vēl, jo izēdas pat ļoti ātri :D

    AtbildētDzēst
  11. Vai! gards traki. jāslēpj dziļi ledusskapī :D
    eh, taisu šodien vēl, āboli jau dziest :D

    AtbildētDzēst
  12. Šodien došos medīt ābolus, nopirku vakar kondensēto. Arī es vakar šokā pamanīju bundžas ar "iebiezinātā piena produktu". Neprodukta veikalā nebija, nācās paņemt "Meirāna" kondensēto pienu tādās kā skrūvējamās paciņās, es ļoti ceru, ka tas derēs un nebūs produkts. Vēlreiz paldies par recepti!

    AtbildētDzēst
  13. super:) so taisiiju pagajuso gad un tagad atkal ķeros klaat aabolu mizosanai:)

    AtbildētDzēst
  14. Varbūt cukuru vispār nevajag likt, ja tas ir jau kondensētajā pienā??

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. vajag! sevišķi, ja taisa no dzidrajiem. ļoti skābs sanāks bez cukura.

      Dzēst
  15. Ilgi tādu kārumu var uzglabāt?

    AtbildētDzēst
  16. 2 porcijas sataisītas, paldies par recepti! bet mani arī nomoka jautājums par to, cik ilgi gan tas biezenis uzglabāsies...

    AtbildētDzēst
  17. Atbildot uz jautājumu par biezeņa uzglabāšanu - šogad taisu tādu jau 3 gadu, tā kā pēc analoģijas ar iepriekšējiem gadiem, drošu varu teikt, ka var uzglabāt visu ziemu - nekas nebojājās un garša nemainās. Vāru no baltajiem dzidrajiem vai citiem vasaras/ rudens āboliem, uzglabāju ledusskapī. Laikam ilgākais, kas man ir nostāvējis ir līdz kādam februārim vai martam, bet parasti jau apēdas ātrāk :)

    Savukārt par cukura nelikšanu - neesmu tā mēģinājusi, bet domāju, ka varētu nebūt oki un, iespējams, nestāvētu, turklāt ar visu iebiezināto pienu gala rezultāts nebūt nav ļoti salds vai pārsaldināts - biezenim sanak maiga garša un krēmīga tekstūra. Cukuru nereti lieku arī mazliet vairāk vai mazliet mazāk - tīri vadoties no garšas, lai jau ievārījumā savārītie āboli man garšas ziņā liktos gana saldi un garšīgi.

    Lai izdodas! :)

    AtbildētDzēst
  18. Esmu liela ābolu biezeņu mīle un šī recepte ir uz visiem 100%! Liels paldies :) Iesaku izmēģināt visiem!

    AtbildētDzēst
  19. Noteikti jāliek ledusskapī, pagrabā nestāvēs? Man ledusskapī nav vieta.

    AtbildētDzēst
  20. Labdien!Ar vasaras āboliem recepte sanāca debešķīga!Bet ir jautājums,lai ilgāk uzglabātu....Vai burciņām vāciņš jāliek uzreiz virsū,vai arī jāatdzesē un tikai tad? Liekot burciņā veidojās gaisa burbulīši,tamdēļ ir neliela nesapratne :)
    Paldies!

    AtbildētDzēst
  21. Shodien izvārīju-dikti gards!nez vai līdz pavasara-vasaras iesākshanai paliks kas pāri.gardāks par paradtajiem ievārījumiem.noteikti vienu burciñu dāvāshu mazam puisēnam,kuram drīz būs piebaroshanas laiks, kā saldo ēdienu;-)

    AtbildētDzēst
  22. Pagatavoju. Super. Viss precīzi. Gan 2 stundas pagatavošanai, gan daudzums, kas sanāca burciņās. Tā kā gatavoju atkārtoti, tad konstatēju, ka svarīga ir arī ābolu šķirne. Man Antonovkas āboli nedaudz pieķēra pie katla dibena, lai gan visu darīju precīzi kā iepriekš.

    AtbildētDzēst
  23. regulāri taisu ābolu biezeni prasto, tāpēc varu iekomentēt vārīšanas variantu ar mizām - pēc tam, kad āboli savārās, beržu caur lielo, smalko sietu, tad lieku atkal vārīties un vienoju klāt cukuru. tā kā ņemšanās ir abos variantos - i mizošanā, i beršanā. smalkie ēdiena baudītāji droši vien justu nelielu atšķirību biezeņa konsistencē. man krēmīgāks šķiet berztais variants.
    par kondensētā piena pievienošanu esmu daudz laba dzirdējusi. būs vien jāsaņemas un vsarā jāuztaisa

    AtbildētDzēst
  24. Nevis cepJot, bet cepot!

    AtbildētDzēst